logo

Etusivu


Nykyinen Sievinkylä


Sievinkylän Kehitys Oy


Sievinkylän yritykset


Historia


Asunto Oy Turvakankaan synty ja historia


Menneisyys kuvin ja linkein


Palaute ja tilauslomake

Vuonna 1547 jalkautui Sievinmäen järven rantaan Olli Ollinpoika Hihna vaimonsa kanssa. Sanoi; löysin sellaisen sievän mäjen. Asettuivat asumaan ja taloa alettiin sanomaan ensin Seui – Sievui – Siewilä ja lopuksi Sieviläksi. Sievilästä muodostettiin toinen tila Sipi Laurinpojan mukaan Sipiläksi. Samana vuonna 1547 asettui Vanhallekirkolle asumaan Pekka Heikinpoika Ressia – Räsiä  ja lopuksi Rääsiö. Talosta osa erotettiin Lakso- nimiseksi tilaksi. Näin ollen veroluetteloissa Sievissä oli vain nämä neljä tilaa.

V.1714 isonvihan kauheudet kohdistuivat ankarasti Sievinkylään. Lakson tila kaapattiin majapaikaksi, isäntäväki hävisi jäljettömiin, kirkko ryöstettiin väestöä tapettiin. Lakson tila otettiin sotilasvirkataloksi v. 1718. Vanhankirkon hiekkakentillä koulutettiin sotilaita kuninkaallisen Pohjanmaan rykmentin Lohtajan komppaniaan.

Vanhankirkon kansakoulu aloitti 29.9.1904 Vanhanpappilan asuntorivissä. Uusi koulu valmistui 1906 syksyllä Verrosen metsään, ensimmäinen opettaja oli Augusta Salminen.

Sievinkylän eri vaiheita 70-luvun jälkeiseltä ajalta.


Kalajokilaakson ensimmäinen kylätoimikunta perustettiin v.1980 Sievinkylälle. Ensimmäinen suuri talkookohde oli valaistun ladun rakentaminen nuorisoseuran yhteyteen. Ladun avajaiset pidettiin lumisen kevään ansiosta vappuna -81. Ensimmäiset kyläpäivät olivat -82 heinäkuun toisen viikon perjantaista sunnuntaihin. Näistä innoittamana Antti Kustaa Kukkonen kokosi pitäjän voimat suunnittelemaan koko kunnan yhteistä kyläpäivätapahtumaa, jonka nimeksi tuli MUTTIMARKKINAT, jotka on aina kolmas lauantai heinäkuuta.

vaakuna mutinkeitto mutti
MUTTI:

5 dl vettä
10 dl ohrajauhoja
noin 1,5 tl suolaa
nokare voita
Mausta kiehuva vesi suolalla ja voilla. Kaada jauhot kerralla veteen. Älä saa sekoittaa, vaan pistele jauhoihin pieniä reikiä kauhan varrella, jotta vesi pulppuaa rei'istä kiehuessaan. Keitä noin 10-15 minuuttia ja hieroa kauhan varrella seos tasaisen ryynimäiseksi. Tarjoa voin ja maidon kera. Tähteeksi jäänyttä muttia voi paistaa voissa paistinpannulla. (Kirjasta Ruokaa Keski-Pohjanmaalta, KL-Paino 1999, sivulta 69).


Kylätoimikunnan merkittävin tehtävä oli edesauttaa asuntorakentamisen edistäminen kylässämme. Maatilojen sukupolven vaihtuminen oli edessä lähes kaikilla Sievinkylän tiloilla. Tarve tyydytettiin rivitalohankkeilla. Alkupääoma saatiin kasaan merkkauttamalla 500 markan osakkeita 240 kpl eli 120.000 mk. Osakkeita merkkasi 73 eri henkilöä 1-20 osaketta/talous. Huomatkaa, että kylän talouksien määrä oli silloin 131 kpl ja noin 350 asukasta. Olimme Sievin pienin talouskylä.

13.10. 1983 perustettin Sievinkylän Asunnot Oy niminen yhtiö toteuttamaan rivitalohanketta. V.-84 valmistui 5 huoneiston talo ja toinen samanlainen v.-86 ja kaikki omistusasuntoja ilman yhteiskunnan tukea. V.-87 valmistui 2 kolmen huoneiston rivitaloa samalle Turvalan alueelle Sievin Vanhustenkotiyhdistyksen toimesta ja omistukseen. Tähän kohteeseen saimme Asuntorahaston lainoituksen.

V.-86 järjestettiin vanhan ajan maatalousnäyttely, joka oli 70-vuotisnäyttely vuoden 1916 näyttelyä mukaillen. Näyttelyaineiston kerääminen ja rakentaminen kesti yli vuoden. Rakennettiin näyttävät  näyttelyportit, aitaukset ja suorituspaikat. Juhlapaikkana oli Ulla ja Eija Hietalan maatilan pihapiiri.

90-luvun alku oli uuden toiminnan suunnittelua. Monenlaista uhkaa oli ilmassa. Uusien rakennuspaikkojen luvat liittymineen olivat pitkän prosessin takana. Uusille taloille ja merkittäville peruskorjauksille vaadittiin viemäröinti umpisäiliöihin. V.-91 tarjouduimme ostamaan koko Vanhankirkon koulukeskuksen ja tarjoamaan kunnalle vuokralle ne tilat mitä tarvittiin opetustarkoituksiin. Tarjouksemme ei mennyt kunnanhallituksessa läpi. Sen sijaan kunta aikoi purkaa vanhan koulukiinteistön, jonka onneksemme saimme ostaa kunnalta 1000 markalla ja vuokratontilla. Nyt vanha koulukiinteistö toimii kylätalona.

V. -96 yhdistimme kylätoimikunnan ja Sievinkylän Asunnot Oy:n Sievinkylän Kehitys Oy nimiseksi yhtiöksi. Samalla vapaa-aikatoiminta keskitettiin nuorisoseuralle ja yhtiö keskittyi kylän kehittämistehtäviin. Ensimmäisenä julistauduimme valtakunnalliseksi yrityskyläksi. Meillä oli silloin 21 eri yritystä ja 29 maataloutta harjoittavaa tilaa. Lukuja: Suomessa oli tuolloin 25 pienyritystä 1000 asukasta kohti, meillä oli 60 yritystä 1000 asukasta kohti. Markkinoimme tutustumispakettia kaikkiin Suomen kuntiin. Tulos oli merkittävä aiheuttaen melkein uupumisen vierailijoista.

V.-97 oli Sievinkylän historia elinkeinoksi-hanke, tuloksena Sievinkylä-kirja, jonka tilauslomake löytyy täältä.
(kuva kirjasta ja linkki tilauslomakkeeseen)

Hanke nimeltä Sievin kylät 2010 oli kaikkien Sievin kylien yhteishanke, jonka rahoituksen hakijana oli Sievinkylän Kehitys Oy. Tavoitteena oli saada kaikille kylille oma kehittämissuunnitelma ja järjestäytyminen yhdistykseksi. Rakensimme tonttipörssin ja tarkoitus oli saada aikaan kylien yhteinen parlamentti, joka olisi ollut työkalu kunnan päättäjien ja kylien välille.

Kunnan kanssa toteutettiin koko kylän osayleiskaavoitus 2002-2005 helpottaaksemme rakennuslupien saantia. Rakennuspaikkoja tuli kaavaan 70 kpl. Vanhankirkon ala-asteen lakkautusuhka tuli päälle heti kaavan valmistumisen jälkeen. Meillä oli näytön paikka lukuvuoden -06-07 aikana.

asutusalue1 asutusalue2

Teemalla ”Maalta kohti kansainvälistymistä”, tuli englanninkieli opetukseen jo ekaluokalta ja iltapäiväkerhossa Unkarilaisten opettajaharjoittelijoiden toimesta. Korhosen koulu ei jatkanut aloittamaamme hanketta, kun koulumme yhdistettiin Korhosen aluekouluun.

Ezter
Unkarilaiset opettajaharjoittelijat Anikó Fodor ja Eszter Fojtik olivat kertomassa kansainvälistymishankkeesta Maaseudulla
osataan -messuilla vuonna 2007 Sievin monitoimihallilla
lehtijuttu

Sievinkylän Kehitys Oy tarjoutui ostamaan koulukiinteistön. Kaikista ponnisteluista huolimatta hävisimme taistelun, menetimme koulun 2008. Oppilaat kuljetetaan nyt Korhosen aluekouluun. Koulurakennus meni tarjouskilpailussa ilmastointihuolto Teppo Miettuselle.

Yhteenvedon laati Sakari Virta, yhtiön hallituksen pj.


Sivun alkuun